Boligkøbere Bør Ikke Stole Blindt på Tilstandsrapporter

Hvis man er på jagt efter en ny bolig, så har man helt sikkert hørt om vigtigheden af, at gennemlæse tilstandsrapporter for de forskellige ejendomme man går og overvejer. Det er også ganske rigtigt: en tilstandsrapport er et rigtigt vigtigt dokument, og bør være en essentiel del af beslutningsprocessen når det kommer til dit valg af bolig. Hvis sælger ikke vælger at stille en tilstandsrapport til rådighed, så er der god grund til at være skeptisk: en tilstandsrapport koster nemlig ikke særligt meget at få udarbejdet, og er det mest gennemførte dokument til at give et helhedsindtryk af ejendommens tilstand. I princippet hæfter sælger selv for det, hvis du senere finder fejl eller mangler i din nye bolig, som ikke var blevet oplyst til dig i forbindelse med købet. Det er dog en sølle trøst, når man står i et hus man troede var i god stand, og pludseligt har problemer. Ydermere er der jo ingen garanti for, at sælger har råd til at betale for at udbedre skaderne: måske er de nødt til at betale af over mange år, eller går simpelthen personligt konkurs. Hvis der derimod er en tilstandsrapport på huset, så er risikoen lille for, at du finder nogle overraskelser senere hen. Skulle du være uheldig, at der var problemer der var blevet misset af tilstandsrapporten, så er du stadig dækket. Hvis sælger får udfærdiget en tilstandsrapport, så kan de nemlig tegne en ejerskifteforsikring. Den gør, at eventuelle problemer bliver dækket af forsikringen frem for af sælgeren. Både du og sælgeren er altså langt bedre stillede, hvis der er blevet tegnet en tilstandsrapport før ejendommen skifter hænder.

Men det er vigtigt at forstå, at man ikke bare kan stole blindt på tilstandsrapporter. De er essentielle, men de kan ikke stå alene: du bør stadig selv gennemse huset. Det er nemlig ikke alle ting der er dækket af en tilstandsrapport. Hvis der eksempelvis føler hårde hvidevarer med ejendommen, så vil den byggesagkyndige ikke have tjekket deres tilstand, i forbindelse med udfærdigelsen af tilstandsrapporten. Det står du selv for. Tilstanden af udendørs swimmingpool og lignende er heller ikke noget, der vil være endegyldigt beskrevet i en tilstandsrapport. Det skal siges, at sælger stadig har et ansvar overfor køberen her: sælger er forpligtet til at oplyse om relevante forhold med hensyn til disse ting. Som sagt er det dog bedre at have brugt noget mere tid på forhånd på, at tjekke at alting er i orden, frem for at skulle kæmpe med at få sælger til at kompensere for problemer senere hen.

Tilstandsrapporter er altså utroligt nyttige, og ingen boligkøber bør skrive under på en kontrakt, uden at have læst og forstået tilstandsrapporten først. Man bør dog altid være vågen, og også selv gennemgå huset for eventuelle fejl og mangler – specielt de ting, der ikke er omfattet af en almindelig tilstandsrapport.