Fokus på tabubelagt folkesygdom: 5 tips mod herpes

Vi sætter fokus på en sygdom, som er mere hyppigt forekommende end de fleste forestiller sig.

Herpes Simplex er en smitsom virus, der plager over en million danskere. Ja, du hørte rigtig, mere end 25 % lider af tilbagende udbrud, der udspringer fra Herpes Simplex.

Det mest kendte type er forkølelsessår (Herpes Simplex Virus Type 1), og dens ubehagelige fætter herpes i kønsdelene (Herpes Simplex Virus Type 2)

Er man først smittet med herpes virus, kan man ikke komme af med det igen. Derfor gælder det om at gøre en aktiv indsats for at forebygge mod udbrud. Vi bringer her fem livstils- og sundhedsrelaterede råd til at få bugt med denne ukærkomne sygdom.

1. Sørg for at få nok søvn

Hvis du vil nedsætte risikoen for at få herpesudbrud, er det en god idé at få tilstrækkeligt med søvn. Det er nemlig et faktum, at dit immunforsvar er svagere, hvis du ikke får sovet nok om natten. Og hvis dit immunforsvar ikke et stærkt nok, vil din krop ikke være i stand til at bekæmpe diverse former for vira – herunder herpesvirussen, som forårsager de sviende blærer.

En god tommelfingerregel er at stræbe efter mindst 7-8 timer om natten, om end det er forskelligt fra person til person, hvor mange timer man har brug for.

2. Undgå for meget sol

Forskning har vist, at solens skarpe stråler kan resultere i en større risiko for at få forkølelsessår. Altså er det essentielt, at du passer på dine læber, når du begiver dig uden for – specielt om sommeren, som ofte består af lange strandture og masser af stunder ved swimmingpoolen.

Såfremt dine læber skulle gå hen og få for meget sollys og blive deciderede brændte, er sandsynligheden for at få forkølelsessår betydeligt større. Hvis du vil undgå risikoen, kan du med fordel gøre brug af en solstift – helst en kraftig variant med minimum faktor 20.

3. Behandl dine læber med omhu

Det er ikke bare om sommeren, at det gælder om at passe på dine læber. Tværtimod er det vigtigt, at du passer på dem hele året rundt ved blandt andet at bruge læbepomade jævnligt.

Såfremt læberne ofte bliver tørre, er det nemlig en god idé at få tilført noget fugtighed, som kan gøre det sværere for virussen at trænge ind i kroppen. Tørhed vil netop som oftest resultere i revner, som har en risiko for at udvikle sig til forkølelsessår.

4. Få tilstrækkeligt med vitaminer og god næring

Det er fundamentalt, at du får masser af god næring og de rette vitaminer ind i kroppen. Sørg derfor for at få spist masser af frugt og grønt og en masse varieret og fiberrigt kost. Alle disse madvarer har nemlig til fælles, at de styrker immunforsvaret og nedsætter risikoen for at blive smittet af diverse former for vira. Foruden god kost, bør du drikke rigeligt med vand, og undgå for meget sukker og alkohol.

5. Vær ude i god tid

Sidst men ikke mindst, kan du kun tilrådes at gøre noget ved problemet så hurtigt som muligt, når du oplever tegn på udbrud i form af en prikkende fornemmelse eller hævelse/irritation på områder på kroppen, hvor der er risiko for udbrud. Med andre ord, start din behandling så tidligt som muligt.

Andre gode kilder om herpes:

 

Udgivet
Kategoriseret som Guides

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *