Din Guide til Sikker Brug af Sækkevogne

Arbejdere

Du kender vigtigheden af sikkerhed på arbejdet. Du bærer det rigtige arbejdstøj, måske har du hjelm eller sikkerhedssko på, og du kender reglerne for at agere sikkert på din arbejdsplads. Det er dog ikke alle, der ved hvordan man bruger sækkevogne på den sikreste måde.

Den gode gamle sækkevogn er god at have på enhver arbejdsplads, der indebærer transport eller flytning af kasser eller andre tunge genstande. Den giver en reduceret risiko for skader på på arbejdsstyrken, sammenlignet med manuel håndtering, og så forbedrer det samtidig produktiviteten.

Manuelle håndteringsskader

Mere end en tredjedel af de indberettede arbejdsskader hvert år, er resultatet af manuel håndtering. Det vil sige støtte eller transport af tunge genstande med kroppen, uden hjælp fra maskiner.

Cirka 2% af skaderne er folk, der er blevet ramt af et køretøj i forbindelse med flytning af materiale. Omkring 4% af skaderne er folk der er faldet ned fra større højder, mens hele 13% er blevet ramt af ting der er faldet ned. Den mest almindelige skade er dog håndtering af tunge genstande, hvilket er grunden til hele 38% af alle arbejdsskader.

Checkliste

Før du bruger en sækkevogn eller anden form for værktøj til at assistere håndteringen, bedes du kontrollere følgende punkter:

  • Er udstyret den rigtige type til jobbet?
  • Kører hjulene kører frit?
  • Er enheden godt vedligeholdt? (loven kræver, at udstyret er i god stand)
  • Er hjulene egnede til den overflade, de skal køre på?
  • Er grebene behagelige og i god stand?
  • Er håndtagene mellem talje og skulderhøjde?

Der skal kræfter til

Den mængde kraft, der kræves til at bevæge et objekt over en plan overflade ved hjælp af en velholdt sækkevogn, er rundt regnet ca. 2% af belastningsvægten. Eksempel: Hvis du skal flytte en kasse på 40 kg, er den nødvendige kraft til at bevæge den 0.8 kg. Hvis betingelserne ikke er perfekte, som eksempelvis hvis sækkevognen er i en dårlig arbejdsstilling eller hjulene ikke er i den rigtige position, kan den krævede kraft være meget større. Husk, at en operatør af en sækkevogn altid skal forsøge at skubbe i stedet for at trække.

 

A Flytte varer på skråninger

 

Når man forsøger at skubbe ting voer en rampe eller skråning med en, skal medarbejderen altid bede om hjælp fra en kollega, når det er nødvendigt. Den krævede trækkraft eller skubbekraft kan være meget høj i disse situationer. Hvis den samme 40 kg last, der blev brugt i det foregående eksempel, skulle flyttes op med en hældning på 5 °, øges den krævede kraft til omkring 3 kg, selv under perfekte forhold med glat overflade og gode hjul.

 

Bløde eller ujævne overflader

Når man bruger en sækkevogn på bløde eller ujævne overflader, er den krævede kraft betydeligt højere. På en ujævn overflade kunne denne kraftforøgelse være helt op til 10% af belastningsvægten. Anvendelse af større hjul kan udligne dette til en vis grad, men der er grænser. Den kraft, der kræves til blød jord, kan være endnu højere end den der skal bruges på ujævn jord.

Udgivet
Kategoriseret som Guides

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.