Gode Råd til at Vælge Det Rigtige Telt

Telt

Nogle situationer kalder på at man pakker teltet, og så er det rart at have det liggende. Spørgsmålet er dog, hvilket hvad man skal vælge? Det afhænger selvfølgelig af, om man bare skal  på Efterskolernesdag og gerne vil holde sig tør, eller man skal kunne klare en overlevelsestur på indlandsisen. Vi giver dig her nogle generelle råd, så du kan vælge hvad der bedst dækker dine behov.

I dag er der masser af modeller og mærker af telte. Når det kommer til teltstørrelse, beskrives dette typisk som det maksimale antal personer, telet kan rumme. Jo mindre teltet er, jo færre mennesker kan der selvfølgelig indkvarteres.

 

Forskellige teltstoffer

Telte produceres i dag af flere forskellige stoffer, og ikke kun lærred som det var før i tiden.

Bomuld er et fremragende materiale til fremstilling af telte af høj kvalitet. Det er blevet lidt sjældent i disse dage. Den største ulempe ved bomuldstelte er deres vægt sammenlignet med menneskeskabte, moderne stoffer. Der er dog intet der kan slå den vidunderlige duft inde i et telt af bomuld. Bomuldet trækker vejret naturligt, hvilket betyder at det er mindre udsat for kondens end moderne stoffer.

PVC anvendes som belægning for at gøre teltene stærke og vandtætte. Den eneste ulempe ved denne proces er den øgede vægt, og tendensen til at der dannes kondensation på det plastbelagte stof. Husk, at kondens kan blive et problem med ethvert belagt stof – derfor er ventilation meget vigtig i telte.

Polycotton er naturligt bomuld blandet med polyester, som kan give et lettere stof med tilsvarende holdbarhed. På samme måde som bomuld kan dette anvendes ubelagt, men skal behandles for at afstøde vand.

Polyester leveres med forskellige belægninger. De fleste producenter tilbyder deres egne belægninger med forskellige navne. Det er meget vigtigt at kigge efter en åndbar belægning, der lader luft trænge igennem, men ikke fugt. Dette materiale bliver ikke løse eller krymper, når det bliver vådt. Det påvirkes heller ikke særligt meget af sollys.

Nylon er det billigste og letteste teltmateriale. Det absorberer ikke vand, og det betyder, at stoffet kan gøres lettere. Det bliver dog angrebet af ultraviolet lys, hvilket betyder at meget stærkt sollys forkorter dets levetid. Denne effekt kan reduceres med specielle lysfilterbelægninger.

 

Hvis du leder efter et telt, der er brandsikkert, er ingen af de ovennævnte materialer brugbare. De fleste teltproducenter kan hævde, at deres stoffer er ”brandhæmmende”, men husk at disse telte stadig kan brænde. Du må derfor aldrig benytte åben ild tæt på teltet.

 

Telte til arrangementer

Til arrangementer, der holdes udendørs, skal overveje store telte. Dette vil sikre, at uanset hvad vejret byder på, vil deltagerne altid føle sig godt tilpas. Det danske vejr vende efter minutter eller timer, selv når solen skinner skarpt i til at starte med.

Udgivet
Kategoriseret som Guides

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.