Hvordan figentræer kan dyrkes i din have?

Adam og Eva var dækket med et figenblad, da slangen lokkende til at spise det forbudte frugt.

Figentræer er eksotiske, men kan faktisk tåle en del kulde, så de kan godt dyrkes på friland i vores nordiske klima. Dog er frosten ikke noget for et figentræ, så drivhus og udestue er det optimale plantested. Men det kan som sagt, godt gro udendørs med den rigtige sort.

Hvad er figentræ?

Figentræet dyrkes i Afrika og sydlige, varme lande hvor det trives bedst. Træet er en slægt på over 800 arter og del af morbærfamilien. Med god vækst bliver træerne kæmpe store, men familien dækker også over figen som klatreplante og buske.

Her i Danmark dyrkes sorten ”Ficus Carica” der er frugttræ. Det bliver ikke meget større end størrelse på et mindre træ eller en busk.

Figentræer er blevet populære i danske haver, men kræver meget vedligeholdelse som haveejer. Og som ejer af have og hus, er der trods alt rigtig mange opgaver som give træbeskyttelse og maling af træværket for optimal holdbarhed.

Begræns rodnettet

Hvis figentræet skal sætte blomst, skal det bruge energi. Og derfor skal du begrænse rodnettet, hvis træet vokser uhæmmet. Det sker, når træet står lyst og har god jord at vokse i.

Du kan overveje at plante figentræet i espalier, eller begrænse rodnettet ved at plante træet i et bred og stort betonrør.

Det danske klima?

Træet skal stå i læ, og have mest muligt sol og varme. Derfor er drivhuset eller udestuen det optimale sted, hvor du har bedre chance for en figenhøst.

Når den danske vinter kommer og det bliver koldt, skal du beskytte træet bedst muligt mod frosten. Her er gran eller flis nødvendig til at dække godt rundt om rødderne.

Beskæring?

Frugterne sættes ved de yderste skud på grene, da der er mest sol og fri for skygge her. Tag en stikling ved at klippe en gren af inden frosten melder sig. Opbevar stiklinger køligt, fugtigt og fri for frost vinteren over.

Til foråret kan du sætte dem i potte og plante ud, når frosten er helt væk.

Figenfrugt

Figen frugttræet som der bruges i danske haver, giver figenfrugter en gang om året. Det tager et år fra frugtsætningen om efteråret til modning året efter.

Udgivet
Kategoriseret som Have

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.