Sådan forlænger du dit tøjs levetid

toej-holder-laengere

Hvis dit tøj skal blive ved med at se nyt ud, så bør du lade det hænge inde i skabet. Når vi bruger tøjet, og efterfølgende vasker det, slider det langsomt på tøjet. Producenten har ofte behandlet tøjet med et materiale, der får farverne til at være skarpe, og tekstilet til at føles på en bestemt måde. Denne finish forsvinder ved brug.

Der er dog flere tiltag du kan gøre, for at skåne dit tøj, og på den måde få tøjet til at holde længere.

Du behøver faktisk ikke, vaske tøjet hver eneste gang, du har haft det på. Det meste af dit tøj, kan sagtens bruges flere gange, uden du behøver at vaske det. Vask som udgangspunkt kun dit tøj, hvis det er snavset eller lugter grimt. Ofte kommer du langt med bare at lufte dit tøj. Flere anbefaler også, at du kan putte dit tøj i en pose og derefter i fryseren. Kulden er med til at fjerne lidt dårligt lugt.

Sort og mørkt tøj bør du vende på vrangen inden tøjvask. Det skåner overfladen og mindsker synlig vaskeslitage.

Er tøjet vådt – f.eks. svedigt sportstøj – bør det enten vaskes med det samme eller hænges til tørre, inden du lægger det i vasketøjskurven. Lægger du dine svedige Nike tights direkte i vasketøjskurven, kan de mugne og blive jordslået med en grim lugt til følge.

En måde at skåne dit tøj på, kan være ved at vaske det i hånden. Det er dog meget vigtigt, at du sørge for, at få vaskemidlet ordentlig opløst i vandet. Er vaskemidlet ikke ordentlig opløst, kan det risikere at ødelægge farverne i tøjet. Har du en silkekjole med flere farver (som især Stine Goya er kendt for), gør du klogt i at sende det til rens. Silke er et meget sart materiale, og når der er flere farver eller print på silken, er det om muligt endnu mere sart, og det kan være lidt risikabelt selv at gå i gang.

Hvis du vil beskytte dit tøj, er det også en fordel ikke at fylde vaskemaskinen alt for meget. Det er hårdere for tøjet, når maskinen er fyldt helt op. Særligt skal man være opmærksom på at lynlåse, nitter eller lignende, kan ødelægge resten af tøjet i maskinen. En god idé er, at vaske tøjet på et skåneprogram eller finvask og bruge vaskeposer til tøjet med effekter.

Tørretumbleren kan give dit tøj et støvet og kedeligt udseende. Dette skyldes, at maskinen kan være fyldt med støvpartikler og restfarver. Der er dog nogle udtagelser, hvor tørretumbleren er en fordel. Tørretumbleren får fibrene til at rejse sig i velour, frotté og fløjl, og får tekstilet til at se flot ud igen.

Normalt kan man forvente, at tøj krymper eller ændre facon efter tre vaske og tørring, men hænger du tøjet til tørre i stedet for at lægge det i tørretumbleren, vil du mindske disse ændringer. Inden du hænger tøjet til tørre på tørrestativ eller på tørresnoren, bør du strække forsigtigt i tøjet, så det opretholder den tiltænkte facon. Tør dog aldrig sort og mørkt tøj i solen. I løbet af få timer kan solen misfarve og blege tøjet, og skaden kan kun fjernes, hvis du farver tøjet igen.

Udgivet
Kategoriseret som Guides

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.