Sådan planter du et træ

[wr_row width=”boxed” background=”none” solid_color_value=”#FFFFFF” solid_color_color=”#ffffff” gradient_color=”0% #FFFFFF,100% #000000″ gradient_direction=”vertical” repeat=”full” img_repeat=”full” autoplay=”yes” position=”center center” paralax=”no” border_width_value_=”0″ border_style=”solid” border_color=”#000″ div_padding_top=”10″ div_padding_bottom=”10″ div_padding_right=”10″ div_padding_left=”10″ ][wr_column span=”span12″ ][wr_image image_file=”http://justhow.dk/wp-content/uploads/2015/08/sdan-planter-du-et-trae.jpg” image_size=”full” link_type=”no_link” image_container_style=”no-styling” image_alignment=”inherit” appearing_animation=”0″ disabled_el=”no” ][/wr_image][wr_text el_title=”Sådan planter du et træ” text_margin_top=”0″ text_margin_bottom=”0″ enable_dropcap=”no” appearing_animation=”0″ disabled_el=”no” ]

Sådan planter du et træ

Hvis du har en have i dit hus eller sommerhus, vil du nyde at have forskellige former for beplantning som blomster og træer. Træer i særdeleshed vil bringe meget glæde til dig og din familie, men har også andre fordele, såsom rengøring af luften, læ for vinden, bedre dyreliv og til at holde på jorden. Men at plante et træ er ikke så simpelt som blot at grave et hul og smide træet der i. Du er nødt til at overveje hvilken jord, klima og hvilke planter er egnet til dit lokale område og der er hvor du bor. Andre faktorer som du også skal overveje før du kan plante træer er hvilke love der kan være omkring hvilke træer du må plante i dit område. Enkelte grundejerforeninger har regler omkring beplantning. Tage dig tid til at tænke over disse faktorer og du vil være i stand til at plante og nyde et træ eller mange træer i mange år fremover.

1. Hvorfor vil du plante et træ?

Før du begynder processen med at plante et træ eller flere træer, skal du først overveje hvorfor du vil plante et træ. Ønsker du at have et par flere træer i din have for at gøre haven og huset flottet og øge værdien af dit hjem? Eller måske du bare vil have nydelsen af, at se træet vokse og øge dyreliv som fugle og egern. Hvis du ved hvorfor du vil plante et træ vil det hjælpe dig med at træffe de bedste beslutninger om alt fra, hvilken slags træ der passer bedst til dine behov og hvor det er bedst at plante træet/træerne.

2. Overvej din jord.

Du bør også overveje terrænet på din grund, før du planter et træ. Ting som hældning, naboer, dræning og erosion kan have en indvirkning på, hvilke træer der vil have det godt i din have. For eksempel, hvis du bor på et særligt kuperet eller stejlt stykke jord, kan det ikke være en god idé at plante nogle typer træer, da deres rødder ikke vil være i stand til at tage ordentlig fat. Hvis du planter træer til at bekæmpe erosion, bør du plante træer, der allerede har et stærk rodnet så de ikke bliver fejet væk ved næste regn eller efterårs storm. Tænk også over, hvilken andre slags træer og planter der er så træet har plads til at gro og vokse og så det ikke dræber andre planter og træer omkring det.

3. Tænk på dit lokale klima.

Du bliver nødt til at tænke over vejret i dit lokalområde inden plantning af et træ for at sikre, at du får den sort og art, der med sikkerhed vil overleve og trives i din have eller mark. Spørg i dit lokale plantecenter eller plantorama for hjælp til klimaet.

4. Regler og servitutter

Tjek de lokale regler og retningslinjer for at grave huller og plante træer. De fleste grundejerforeninger vil have separate servitutter og regler omkring beplantning, træer og omkring udgravning af huller på ejendommen. Det er vigtigt at tjekke disse servitutter for at sikre, at du overhovedet må grave og plante træer. I enkelte tilfælde kan du blive tvunget til at fjerne din beplantning eller blive mødt med bødeforlæg alt efter omfanget af din ”overtrædelse”.

5. Hvornår skal du plante et træ

Vælg det rigtige tidspunkt på året til plante dine træer for at dine beplantningen den bedste chance for at vokse og overleve. Plantning på det rigtige tidspunkt af året er en central faktor i et træs overlevelse. Igen afhænger tidspunkt på året også med den enkelte plante. Forhør dig hos dit lokale plantecenter.

6. Plant et træ fra frø

Vær klar over, at hvis du planter et træ fra frøet af en frugt, vil du ikke få præcis det samme træ. For eksempel, hvis du er plantning et frø fra et Pink Lady æble, vil du ikke nødvendigvis får et Pink Lady æbletræ. Hvis du ønsker at plante et træ, der giver en bestemt type frugt, er det bedst at købe træet fra en planteskole eller Plantorama til at sikre, at det har en god grundstamme og at du får præcis det træ og den frugt, du ønsker.

7. Hvor skal du plante dit træ?

Når du har valgt hvilket træ eller plante du vil have i jorden skal du beslutte dig for hvor træet skal plantes. Der er flere ting du skal tage højde for. Sørg for at tage ting som el-ledninger, bygninger (hus, skur, indkørsel eller nabo), samt andre træer i betragtning, så rødderne ikke skader andre ting når de vokser. Hvilket rødder med sikkerhed gør!

8. Hvor stort et hul skal du grave?

Begynd at grave et hul der, hvor du vil plante dit træ. Du skal sikre dig, at hullet bliver stort nok til at indeholde hele træets størrelse og samtidig have plads nok til at vokse og slå rødder på. Grav et hul der er 2-3 bredere og ca. lige så dybt som træets rodklump. Dette vil give træet nok plads og tillade friske rødder at vokse uden stress. Hullet skal være lidt dybere rundt om kanterne, men der bør være en sokkel af jord i midten, hvor rodklumpen kan stå på. Denne forhøjning forhindrer rodklumpen fra sidder konstant i vand og undgår at vælte når du sætter træet ned i hullet. Overskydende vand vil naturligvis strømme til de dybere områder af hullet omkring kanterne hvor rødderne kan drikke fra. Mål hullet inden du sætter træet ned for at se, om det er bredt og dybt nok. Der skal være rigeligt med plads og grav hellere for meget jord op end for lidt.

9. Placer træet i hullet forsigtigt

Når du har forberedt hullet, kan du endelige placere træet forsigtigt i sit nye hjem. Hvis det ikke passer, skal du fjerne den og justere størrelsen af hullet. Vær sikker på at hullet ikke er for dybt eller for overfladisk. Jordoverfladen af planten bør passe med jordoverfladen efter du efterfylde hullet. Du kan placere håndtaget på din skovl fladt hen over hullet fra den ene side til den anden for at måle, om trækronen er i niveau med den omgivende jord før du fylder jord i hullet.

10. Vælg den pæne side

Når træet er i hullet, skal du se hvilken side af træet der er pænest og drej træet i den retning, du ønsker. Det skal sørge for, at du altid vil nyde træet og selv kan sige at du har valgt den pæneste side. Fjern eventuelt snavs fra træets rødder og sørg for at placere træet så oprejst som muligt. Træets placering vil påvirke, hvordan det vokser år for år.

11. Sørg for at vande det nyplantede træ

Når træet er plantet, bør du vande det rigeligt og holde en regelmæssig tidsplan for din vanding. Dette vil hjælpe rødderne med at blive etableret i den omgivende jord. Vand træet hver dag i flere uger for at give rødderne de bedste muligheder for at overleve. Efter denne periode, kan du reducere hvor tit du vander. Hvor meget vand du skal give afhænger af jorden i dit område. Tag hensyn til fugtighed, nedbør og solskin til at beslutte, hvornår du skal vande dit træ. Hvis du plant er et frugt- eller nøddetræ i en ligge frugthave, skal du vande hver uge i resten af træets levetid.

12. Tal med en professionel

Hvis du har spørgsmål eller er i tvivl om noget i forbindelse med at plante et træ, vil jeg altid råde dig til at tale med et plantecenter eller en professionel træplejer/gartner i din by. Forhør dig med nogen, der har forstand på dine ønsker og lokale jordforhold og som kan hjælpe dig med at finde de bedste træer til din have eller kolonihave.
Tal med din lokale plantorama om korrekt plantning af træer.[/wr_text][/wr_column][/wr_row]

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.